Fındık İçi 500 Gr.

E, K, C ve B6 vitaminleri, Omega 3 yağ asitleri, potasyum, lif, bakır ve çünkü açısından zengindir. Bu açıdan kötü kolesterol seviyesini düşürdüğü gibi bu durum kalp rahatsızlıklarına karşı koruyucu bir görev üstlenecektir. Aynı zamanda yüksek bir antioksidan olup akciğer, göğüs, kolon, prostat kanseri gibi sık görülen kanser çeşitlerine yakalanma riskini de düşürür.

250,00

Bu ürünü satın aldığınızda 2500 Çerez Puanları kazanacaksınız.

Stokta

Fındık içi

Zengin besin değerleri içeren ve her gün uygun miktarda tüketildiğinde insan sağlığı için çok faydalı olan fındık ara öğünlerde yenebilecek sağlıklı ve lezzetli atıştırmalıkların başında geliyor. Üstelik kemik sağlığını güçlendirmekten bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeye kadar pek çok faydası bulunuyor.

Fındık içinde neler var?

Fındığın bir avucu yaklaşık 24 grama karşılık geliyor ve 3,59 gram protein içeriyor. Bu gıdanın içeriğinde yer alan en zengin besin çeşidi ise doymamış yağ. Yine bir avuç fındığın içerdiği 14,58 gram doymamış yağ insan vücudunun ihtiyacı olan yağı karşılamak için oldukça etkili. Bu kuruyemiş çeşidi bol miktarda doymamış yağ ve protein içeriğinin yanı sıra karbonhidrat ve lif açısından da hayli zengin. Aynı zamanda iyi bir A, C ve E vitamini, kalsiyum ve demir deposu olan fındığın 24 gramı yaklaşık 151 kaloriye karşılık geliyor. Dolayısıyla kalori ve içerdiği yağ miktarından ötürü porsiyon kontrolü yaparak tüketmek gerekiyor.

Fındığın faydaları nelerdir? 

Fındık içi
Fındık içi

Lezzetli olmasının yanında sağlıklı bir atıştırmalık da olan fındığın içeriğinde yer alan doymamış yağlar kalp ve damar sağlığını koruyarak kalp krizi riskini azaltıyor. E vitamini açısından da zengin olan bu besin, mesane kanseri başta olmak üzere pek çok kanser türünün oluşumunun engellenmesine destek oluyor. E vitamini hafızayı güçlendirdiği için fındık tüketimi de hafızanın güçlenmesine destek oluyor. Kas hacminin artmasına ve kasların güçlenmesine de katkıda bulunan fındık ayrıca güçlü kemikler için bol miktarda ihtiyacımız olan kalsiyum ve magnezyumu da almamızı sağlıyor. Cilt sağlığı üzerinde de olumlu etkisi bulunan bu besin içerdiği E vitamini sayesinde vücudu dinç tutuyor.

Fındığın tarihçesi 

Arkeolojik kazılar, bizim için önemli bir gıda olan fındığın kökeninin milattan önceki yıllara kadar dayandığını gösteriyor. Şu anda olduğu gibi geçmişte de en sık tercih edilen besin türlerinden biri olan fındık Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde hem sağlıklı bir besin kaynağı hem de önemli bir ticaret malzemesiydi. İlki 1403 yılında yapılan fındık ticareti Türklerin önemli bir gelir kaynağıydı. 1900’lü yıllarda fındıkla ilgili daha somut adımlar atıldı, bununla ilgili yasalar çıkarıldı ve bazı teşvikler yapıldı. Doğu Karadeniz bölgesinde yetiştirilen bu gıda türü o dönemlerden beri de ülkemizin önemli geçim kaynaklarından biri olarak öne çıkıyor.

Fındık seçerken nelere dikkat edilmeli?

Türkiye’de bol miktarda yetiştiğinden ulaşılması zor bir gıda olmadığı için pazarda veya markette kolaylıkla fındık bulabilirsiniz. Ancak her şeyden önce güvenilir ve bildiğiniz satıcıları tercih etmenizde fayda var. Öte yandan fındık, az da olsa birbirinden farklı bölgelerde yetiştiğinden kendi içinde bazı farklılıklar gösteriyor. Türkiye’de bunlar yuvarlak fındık, sivri fındık ve badem fındık olmak üzere üçe ayrılıyor. Eğer özellikle tercih ettiğiniz bir türü varsa seçerken buna dikkat etmelisiniz.

Fındık hangi mevsimde yenir?

Sağlığımız için çok sayıda faydası bulunan fındığa her mevsim kolaylıkla ulaşılabiliyor fakat söz konusu taze fındıksa belirli bir mevsimden söz etmek mümkün. Türkiye’de fındık hasadı ağustos ayında başlayıp ekim ayına kadar devam ediyor. Buna göre fındığın en taze hali ağustos ayında bulunuyor. Eğer taze fındık yemek istiyorsanız bu ayları tercih etmeniz en doğrusu olacaktır.

Fındık nasıl saklanır? 

Kabuklu fındıkların saklanma süresi iç fındıklara göre elbette daha uzun. Kabuklu fındıklar 0 ile 2 derece ve %60 nem oranında neredeyse 2 yıl gibi uzun bir süre boyunca saklanabiliyor ama fındık içlerinin muhafazası hem daha kısa hem de daha zor. Fındık içlerinin optimum saklanma süresi, yukarıdaki koşullarda yaklaşık 6 ay. Sonrasında yavaş yavaş kararıyor ve tadını kaybetmeye başlıyorlar. Ancak havası tamamen alınmış vakumlu torbalarda 18 aya kadar saklanabiliyor ve lezzetini kaybetmiyor.

Fındık nelerle iyi gider? 

Sağlıklı ve lezzetli bu atıştırmalık çay, meyve suyu ve diğer kuruyemişlerle birlikte güzel gidebilir. Günlük hayatta çokça tüketilen sağlıksız besinlerin sağlıklı ve lezzetli bir alternatifi, ayrıca film veya televizyon izlerken atıştırmak için güzel bir seçenek olmasının yanı sıra eve gelen misafirlere sunulabilecek ideal bir ikram. Tüm bunların yanı sıra fındığı ara öğünlerinize kolaylıkla dahil edebilirsiniz. Mısır gevreği, süt, meyve ve fındıktan oluşan bir karışım hem doyurucu hem de besleyici bir ara öğün olacaktır.

Fındık yerine ne kullanılabilir?

Yukarıda da değindiğimiz üzere, fındığın içerdiği besin değerleri doğru miktarda tüketildiğinde insan sağlığı için çok faydalı. Bu besinin yerine bol miktarda doymamış yağ, lif ve protein içeren diğer kuruyemiş çeşitlerini tercih edilebilir. Örneğin ceviz, yer fıstığı, badem, Antep fıstığı gibi kuruyemişleri sağlıklı ve leziz atıştırmalık alternatifleri olarak değerlendirebilirsiniz.

There are no reviews yet.

Only logged in customers who have purchased this product may leave a review.

Skip to content